Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten

FAQ omtrent Corona (COVID-19)

Per 14 december 2020

Balans, centrum voorgezondheid en beweging BV  heeft de afgelopen periode veel telefonische vragen gekregen. Via deze FAQ willen wij proberen u zo goed mogelijk antwoord geven op de meest gestelde vragen.

Welke nieuwe maatregelen hebben jullie getroffen voor de 1,5 meter samenleving?

Na de persconferentie van maandag 28 september 2020 en 14 december 2020  hanteren we de volgende aanvullende maatregelen:

Gebruik praktijkruimten  Balans, centrum voor Gezondheid en Beweging 

1. Bij het betreden van onze panden is het vanaf heden noodzakelijk dat u een mondkapje draagt. Gelieve hier zelf voor te zorgen.

2. Onze wachtruimten zijn aangepast zodanig dat er 1,5 meter ruimte is tussen de stoelen       Ook zijn de tijdschriften in de wachtkamer weggehaald.

3. U wordt verzocht stipt op tijd op de afspraak te verschijnen om zo min mogelijk ‘kruisverkeer’ met anderen te hebben.

4. De werkroosters van de therapeuten zijn opgesplitst waardoor de één om het hele en halve uur werkt en de ander van kwart over tot kwart voor.

5. Onder de therapeuten zijn roosters gemaakt voor gebruik van de oefenzalen zodat de maximale bezetting niet wordt overschreden. Zo kunnen we ook hier het 1,5 meter criterium waarborgen.

6. U kunt niet zelfstandig komen oefenen op dit moment. Overleg met uw fysiotherapeut wat de mogelijkheden zijn.

7. De apparatuur in de oefenzalen staat minimaal 1,5 meter uit elkaar of apparaten zijn afgeplakt en kunnen niet gebruikt worden links en rechts van een patiënt moeten vrij blijven.

8. U wordt verzocht zoveel mogelijk thuis om te kleden en te douchen zodat kleedruimte niet gebruikt wordt.

9. Het verzoek is om zoveel mogelijk alleen te komen en niet onnodig partners of (klein)kinderen meenemen, tenzij er een expliciete reden is zoals bv. een tolk.

10. Voor kinderbehandelingen geldt; maximaal 1 ouder mee, geen broertjes of zusjes

11.De ramen van de balie zijn gesloten, dit ter bescherming van ons secretariaat

12. De kleine groepen, die vallen onder de fysiotherapie gaan gewoon door met een maximum aantal patiënten zodat ook hier voldoende afstand kan worden bewaard. De medische trainingsgroepen vervallen weer van 15-12-2020 tot minimaal 19 januari 2021. 

Hygiëne maatregelen: 

1. De fysiotherapeuten wassen voor en na iedere behandeling hun handen met zeep (20 sec) en drogen de handen af met een papieren tissue die in een gesloten prullenbak wordt gedeponeerd. Daarna desinfecteren ze hun handen voor en na de behandeling met desinfectiemiddel of gebruiken handschoenen. U wordt als patiënt verzocht hetzelfde te doen.

2. Voor elke behandeling zal de therapeut navragen of u verkouden of ziek bent, koorts heeft of dat er personen thuis deze symptomen hebben. Ook of u in contact met gekomen met een Covis-19 patiënt. In dat geval kan de behandeling GEEN doorgang vinden.

 3. Onze therapeuten schudden geen handen ter begroeting of afscheid

4. Niezen en hoesten zoals in de algehele voorschriften in de elleboog en gebruik papieren zakdoekjes

5. Apparatuur, behandelbanken en oefenmateriaal moeten direct na gebruik gedesinfecteerd worden met desinfectiemiddel en een papieren tissue.

6. Dagelijks of meerdere malen per dag worden de deurklinken, kraanknoppen e.d. schoongemaakt met desinfectiemiddel.

7. De fysiotherapeuten desinfecteren ‘s morgens hun toetsenbord/muis en pen. En 's avonds nogmaals evenals gebruikte materialen.

8. U wordt verzocht een eigen badhanddoek mee te nemen en indien nodig nog een kleinere handdoek.

9. Therapeuten die verkouden zijn en/of hoesten werken niet op de praktijk, maar alleen op afstand

10. Wanneer uzelf niest, hoest en koorts heeft wordt u verzocht vooraf contact met ons op te nemen. De behandeling kan dan niet op de praktijk plaatsvinden, maar eventueel wel digitaal. Ook indien een gezinslid ziek is, kan er geen behandeling op de praktijk gegeven worden

Zijn de  Balans locaties Nieuw-Lekkerland, Alblasserdam en Baanhoek West open? 

Onze praktijken zijn gewoon geopend en de reguliere zorg is sinds 6 mei 2020 weer volledig op gang gekomen. U bent als (nieuwe) patiënt gewoon welkom in onze praktijken, mits u geen luchtwegklachten heeft of recent in contact bent geweest met een Corona patiënt. Wanneer er geen fysieke behandeling nodig is of gelijkwaardig is aan zorg op afstand, dan heeft zorg op afstand middels videoconsult of telefonisch contact de voorkeur. De fysiotherapeut bespreekt samen met u de voortgang. Daarbij kan uw fysiotherapeut een oefenprogramma met u bespreken, welke u toegezonden krijgt.

De afspraak wordt als gedeclareerd. We volgen uiteraard de richtlijnen van het RIVM en de GGD en staan dagelijks in contact met deze instanties. We vragen u om bij (milde) verkoudheidsklachten zoals niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten, of bij een verhoging >38 graden thuis te blijven en de afspraak te annuleren en/of te verzetten.

Mogen jullie wel behandelen in verband met 1,5 meter afstand? 

Wij hebben vanuit de beroepsgroep voor fysiotherapie (KNGF)Stichting  Keurmerk Fysiotherapie , ministerie van VWS en de overheid het advies gekregen om de fysiotherapeutische zorg zoveel als mogelijk doorgang te laten vinden. In de adviezen van het RIVM wordt ook gesproken over afstand houden van 1,5 meter. De 1,5 meter afstand is tijdens hands-off behandelingen in de oefenzaal goed te handhaven. Bij hands-on behandeling is dit niet mogelijk maar met bovengenoemde aanvullende maatregelen zijn we hier goed op ingesteld.

Gaan mijn behandelingen (weer) door en kan ik mij nog aanmelden? 

Uw behandeling kan door gaan, tenzij u daar door onze praktijk of uw therapeut apart over bent geïnformeerd. Ook met nieuwe klachten bent u van harte welkom. Bij uw aanmelding kan eventueel eerst bekeken worden of een eerste afspraak plaats kan vinden via een videoconsult. Indien er vanwege vitaal beroep of postoperatieve status toch een fysieke afspraak plaats moet vinden dan kan dat. Ook voor uitgestelde reguliere zorg zijn we gewoon toegankelijk

Ik heb Corona gehad en heb nu fysiotherapie nodig, kan dat? 

Jazeker, Sinds half april 2020 zijn wij bij Balans gestart met het revalideren van ex-corona patiënten. Er is een landelijke richtlijn opgesteld i.s.m. alle FGN-praktijken en de Toolkit van het REACHnetwerk. Ons multidisciplinaire COVID-team bestaat onder andere uit de (Long)fysiotherapeuten Jos Baars en Emile Haima, Daarnaast is er samenwerking met ergotherapie,  psychologie en de huisartsen

Komen jullie ook aan huis voor fysiotherapie en kinderfysiotherapie? 

Ja, de huidige situatie vraagt om maatwerk en wij zijn bereid deze zorg te leveren één op één aan huis mits er geen sprake is van (milde) verkoudheidsklachten zoals niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten of bij een verhoging van >38 graden. En mits er geen Corona-patiënt in uw omgeving is geweest in de laatste 14 dagen. U kunt dit aangeven bij uw fysiotherapeut en er zal in overleg worden bepaald wat de mogelijkheden zijn

Doen jullie ook telefonisch en/of video consulten? 

Deze mogelijkheid bieden wij nu aan via beveiligde AVG gecertificeerde systemen. . De fysiotherapeut kan telefonisch of middels een videoconsult samen met u de voortgang bespreken. Daarnaast kan uw fysiotherapeut een oefenprogramma met u bespreken, welke u toegezonden krijgt Goed om te weten dat uw zorgverzekeraar deze behandelingen gewoon vergoed. Deze zullen op dezelfde wijze doortellen in uw basis- of aanvullende verzekering

Mijn huisgenoten/medebewoners zijn ziek.  Kan ik dan nog wel naar de praktijk komen?

U kunt het beste overleggen met uw fysiotherapeut. Hierbij is het noodzakelijk dat uw huisgenoot  zich zo snel mogelijk laat testen. Tot de uitslag kunt u beter gebruik maken van de video en/of telefonische behandeling. Hierbij zijn de richtlijnen van GGD en RIVM duidelijk. Bij positieve test moet u ook in Quarantaine.

Kan ik mijn afspraak afzeggen? 

U kunt uw afspraak tot 24 uur van tevoren kosteloos verplaatsen of afzeggen. Indien u tenminste 24 uur van tevoren contact opneemt, wordt uw afspraak niet in rekening gebracht. Wilt u liever niet naar de praktijk komen? Stem dan met uw fysiotherapeut uit wat het beste alternatief is, zodat uw behandeling door kan gaan zonder dat u naar de praktijk hoeft te komen. Maar voor onze planning is wel essentieel dat u dit op tijd doet.

Zijn de therapeuten bij Balans gezond?

 In navolging van het RIVM geldt voor de medewerkers in de zorg: thuisblijven indien er sprake is gezondheidsklachten. Wij hanteren deze regels strikt! Bij eventuele klachten worden onze collega’s direct getest en tot de uitslag bekend is werken zij niet.

Kan ik nog terecht voor de medische training of mezelf hiervoor aanmelden?

 De medische training  hebben we helaas wederom moeten stopzetten conform de maatregelen voor sportscholen. Deze trainingen vallen niet onder de noemer ‘zorg’ en worden daardoor gezien als preventie en sport. Alle deelnemers zijn hierover inmiddels geïnformeerd en we zijn bezig een alternatief programma op te stellen. We hopen na 19 januari 2021 de medische training  weer te mogen herstarten.

Voor de meeste recente informatie adviseren wij u de site van het RIVM in de gaten te houden: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19

Medical taping

Het is een elastische tape in tegenstelling tot andere tapeproducten. Het bevordert de mobiliteit van gewrichten, door het stimuleren van spieren die het bewegen mogelijk maken...

Meer lezen

Manuele therapie

Manuele therapie is bedoeld voor klachten in het “bewegingsapparaat”, dat wil zeggen de wervelkolom en gewrichten in armen en benen. Klachten in de wervelkolom of ledematen ...

Meer lezen

Bekken fysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die gericht is op het behandelen van mensen met klachten in het bekken/bekkenbodemgebied. Zowel mannen...

Meer lezen

Kinderfysiotherapie

De kinderfysiotherapeut richt zich op kinderen en jeugdigen van 0-19 jaar. Een kind moet nog van alles leren. De meeste kinderen ontwikkelen zich op een natuurlijke manier...

Meer lezen

Psychosomatische fysiotherapie

De psychosomatische fysiotherapeut, heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van spanning- of stressgerelateerde klachten en onverklaarde pijn en vermoeidheid...

Meer lezen

Oncologie fysiotherapie

Deze vorm van fysiotherapie richt zich specifiek op het behandelen van belemmeringen in lichamelijk functioneren en bewegen ten gevolge van kanker en/of ten gevolge van de medische...

Meer lezen

Wilt u een afspraak maken of heeft u een vraag?

Certificering

Copyright © 2018 Balans Gezondheidscentra - All rights reserved
Realisatie impulsontwerpt.nl