Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die gericht is op het behandelen van mensen met klachten in het bekken/bekkenbodemgebied. Zowel mannen als vrouwen kunnen hier last van hebben.

Dit kan met betrekking tot de bekkenbodem betekenen dat het gaat om een tekort aan spierkracht, een onvoldoende bestuurbaarheid van de bekkenbodemspieren of een teveel aan spierspanning in de bekkenbodem.

Omdat het functioneren van de bekkenbodemspieren van invloed is op het functioneren van blaas, endeldarm en ook op seksuele functies, kan een en ander kan leiden tot verschillende klachten. Dat kan onder andere betekenen:

∙ Moeite met ophouden van plas, windjes of ontlasting
∙ Een niet te onderdrukken gevoel van aandrang om te plassen of te ontlasten
∙ Een verzakkingsgevoel
∙ Moeite met uitplassen en/of ontlasten (obstipatie)
∙ Regelmatig blaasontsteking
∙ Pijn in de onderbuik, onderrug, lies, anus of rond de geslachtsorganen
∙ Bekkenpijn
∙ Pijn bij vrijen
∙ Erectiestoornissen
∙ Klachten in en na de zwangerschap
∙ Klachten na een operatie in het bekkengebied

De bekkenfysiotherapeut kan u helpen door middel van adviezen en oefeningen om deze klachten aan te pakken.
De zorgverzekeraar vergoedt de bekkenfysiotherapeutische behandeling over het algemeen als u voor fysiotherapie verzekerd bent met een aanvullende verzekering.

De behandeling van urineverlies wordt vergoed uit de basisverzekering. Bij sommige zorgverzekeraars is daarvoor een verwijzing van een arts of specialist naar de bekkenfysiotherapeut nodig.
Ook bij kinderen komen plas- en ontlastingsproblemen veel voor.

De klachten zijn vervelend, maar hebben meestal geen ernstige lichamelijke oorzaak of gevolgen. De klachten kunnen wel van invloed zijn op hoe een kind zich voelt,  zowel lichamelijk als psychisch. Een kind kan zich onzeker gaan voelen en zich schamen.  Ook hebben ze soms invloed op de sfeer in het hele gezin. Het is daarom belangrijk om tijdig actie te ondernemen.

De klachten die kunnen bestaan zijn:

∙ Het verliezen van urine, druppeltjes of een hele plas
∙ Het verliezen van ontlasting, vegen of een broek vol
∙ Obstipatie of verstopping
∙ Pijn bij het plassen of ontlasten
∙ Moeizaam kunnen plassen of ontlasten
∙ Heel vaak naar het toilet moeten om te plassen of te ontlasten
∙ Te weinig naar het toilet gaan
∙ Vaak plotselinge drang hebben
∙ Chronische urineweginfecties (blaasontsteking)
∙ Bedplassen

Door adviezen en oefeningen, speciaal gericht op kinderen, kan de bekkenfysiotherapeut en/of de kinderfysiotherapeut voor bekkenbodemklachten bij kinderen, helpen deze klachten aan te pakken.

De zorgverzekeraars vergoeden kinderfysiotherapie vanuit de basis verzekering.

Bij Balans is Arija Zeedijk werkzaam als geregistreerd bekkenfysiotherapeut.

En we hebben een geregistreerde kinderfysiotherapeut met als specialisatie ‘kinderen met bekkenbodemproblematiek’:
Nicoline Grootenboer

Er wordt zowel onderling als multidisciplinair samengewerkt met o.a.:

Tenslotte maakt Arija onderdeel uit van het bestuur van het Diastasenetwerk Nederland  als coördinator van de commissie Richtlijnontwikkeling (www.diastase.info) en is zij secretaris van de Bekkenwerkgroep Rijnmond. Meer info over een diastase vind je hier en hier.

Uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek blijkt dat sporten tijdens en na de zwangerschap zowel voordelen voor de vrouw als voor de baby oplevert.

Arija Zeedijk 

Bekkenfysiotherapeut, manueel therapeut algemeen fysiotherapeut

Nicoline Grootenboer

Kinderfysiotherapeut


Medical taping

Het is een elastische tape in tegenstelling tot andere tapeproducten. Het bevordert de mobiliteit van gewrichten, door het stimuleren van spieren die het bewegen mogelijk maken...

Meer lezen

Manuele therapie

Manuele therapie is bedoeld voor klachten in het “bewegingsapparaat”, dat wil zeggen de wervelkolom en gewrichten in armen en benen. Klachten in de wervelkolom of ledematen ...

Meer lezen

Bekken fysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die gericht is op het behandelen van mensen met klachten in het bekken/bekkenbodemgebied. Zowel mannen...

Meer lezen

Kinderfysiotherapie

De kinderfysiotherapeut richt zich op kinderen en jeugdigen van 0-19 jaar. Een kind moet nog van alles leren. De meeste kinderen ontwikkelen zich op een natuurlijke manier...

Meer lezen

Psychosomatische fysiotherapie

De psychosomatische fysiotherapeut, heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van spanning- of stressgerelateerde klachten en onverklaarde pijn en vermoeidheid...

Meer lezen

Oncologie fysiotherapie

Deze vorm van fysiotherapie richt zich specifiek op het behandelen van belemmeringen in lichamelijk functioneren en bewegen ten gevolge van kanker en/of ten gevolge van de medische...

Meer lezen

Wilt u een afspraak maken of heeft u een vraag?

Certificering

Copyright © 2018 Balans Gezondheidscentra - All rights reserved
Realisatie impulsontwerpt.nl