Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten

Oncologie fysiotherapie

Deze vorm van fysiotherapie richt zich specifiek op het behandelen van belemmeringen in lichamelijk functioneren en bewegen ten gevolge van kanker en/of ten gevolge van de medische behandeling van kanker.

Oncologie fysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie.
De oncologiefysiotherapeut heeft in een tweejarige aanvullende opleiding de kennis, vaardigheden en competenties verworven die nodig zijn bij de, soms complexe, problemen van mensen, en hun directe omgeving, tijdens en na kanker.

Behandeling door een oncologiefysiotherapeut kan een positieve invloed hebben op vermoeidheid, conditieverlies, benauwdheid, verminderde spierkracht, stijfheid van spieren en gewrichten, pijn, neuropathieën (tintelingen in handen en/of voeten) en spanningsklachten.
Tevens kan de oncologiefysiotherapeut u helpen bij het hervatten van activiteiten. Zo kan het zijn dat u het vertrouwen in uw lichaam en mogelijkheden (deels) bent kwijtgeraakt en niet meer goed weet wat u wel en niet kan en mag doen. De oncologiefysiotherapeut kan u dan helpen de controle over uw bezigheden weer te herwinnen, zodat u leert omgaan met de nieuwe situatie.

In alle fasen van de ziekte kan oncologie fysiotherapie van meerwaarde zijn. Wanneer u net weet dat u kanker heeft zal al snel de medische behandeling starten. Het is dan zinvol te proberen uw lichamelijke conditie op peil te houden. Het is namelijk beter en gemakkelijker uw fitheid te behouden dan deze weer te moeten opbouwen. De oncologiefysiotherapeut kan u hierbij begeleiden. In de herstelfase van kanker gaat het om het herwinnen van  lichaamsfuncties en de controle over uw leven.

Wanneer u te horen heeft gekregen dat u niet meer kunt genezen van kanker kan de oncologiefysiotherapeut u helpen zolang mogelijk een actief leven te leiden waarbij u zelf de regie in handen houdt. In de laatste levensfase is comfort het meest belangrijk. De oncologiefysiotherapeut kan dan bijvoorbeeld helpen bij het vinden van een comfortabele houding. Ademhalingsoefeningen kunnen verlichting geven bij benauwdheid. Pijn en spanning kunnen verminderen door massage en ontspanningsoefeningen.

De oncologiefysiotherapeut beschikt over diverse specifieke vaardigheden welke, afhankelijk van uw persoonlijke hulpvraag en doelen, worden toegepast. U kunt denken aan informeren, begeleiden, oefentherapie, trainen, passieve mobilisatietechnieken, massagetechnieken, ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen. Behandelingen kunnen zowel individueel als in groepsverband plaatsvinden. Indien nodig wordt er nauw samengewerkt met andere zorgverleners.

Naast de fysiotherapeutische begeleiding en behandeling van mensen met kanker kan de oncologiefysiotherapeut ook een coachende en adviserende rol hebben voor collega fysiotherapeuten, huisartsen en andere zorgverleners. Wanneer u elders onder behandeling bent kunt u met een gerichte vraagstelling voor een eenmalig consult naar de oncologiefysiotherapeut worden doorverwezen.

Voor behandeling door een oncologiefysiotherapeut heeft u een verwijzing nodig van de huisarts of medisch specialist. Wanneer u aanvullend verzekerd bent worden de behandelingen door alle ziektekostenverzekeraars (gedeeltelijk) vergoed.

De fysiotherapeute, die deze specifieke vorm van fysiotherapie geeft, is Suzanne van Gent.

Suzanne van Gent 

Kinderfysiotherapeut in opleiding, algemeen fysiotherapeut, oncologie fysiotherapeut

Medical taping

Het is een elastische tape in tegenstelling tot andere tapeproducten. Het bevordert de mobiliteit van gewrichten, door het stimuleren van spieren die het bewegen mogelijk maken...

Meer lezen

Manuele therapie

Manuele therapie is bedoeld voor klachten in het “bewegingsapparaat”, dat wil zeggen de wervelkolom en gewrichten in armen en benen. Klachten in de wervelkolom of ledematen ...

Meer lezen

Bekken fysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die gericht is op het behandelen van mensen met klachten in het bekken/bekkenbodemgebied. Zowel mannen...

Meer lezen

Kinderfysiotherapie

De kinderfysiotherapeut richt zich op kinderen en jeugdigen van 0-19 jaar. Een kind moet nog van alles leren. De meeste kinderen ontwikkelen zich op een natuurlijke manier...

Meer lezen

Psychosomatische fysiotherapie

De psychosomatische fysiotherapeut, heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van spanning- of stressgerelateerde klachten en onverklaarde pijn en vermoeidheid...

Meer lezen

Oncologie fysiotherapie

Deze vorm van fysiotherapie richt zich specifiek op het behandelen van belemmeringen in lichamelijk functioneren en bewegen ten gevolge van kanker en/of ten gevolge van de medische...

Meer lezen

Wilt u een afspraak maken of heeft u een vraag?

Certificering

Copyright © 2018 Balans Gezondheidscentra - All rights reserved
Realisatie impulsontwerpt.nl