Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten

Psychosomatische fysiotherapie

De psychosomatische fysiotherapeut, heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van spanning- of stressgerelateerde klachten en onverklaarde pijn en vermoeidheid.

Psychosomatische fysiotherapie de schakel tussen lichaam en geest.
De psychosomatische fysiotherapeut, heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van spanning- of stressgerelateerde klachten en onverklaarde pijn en vermoeidheid.

Dit worden ook wel psychosomatische klachten genoemd.

De oorzaak kan van lichamelijke en/of geestelijke aard zijn. Dit zijn fysieke klachten die mogelijk verband houden met een verstoring in debalans tussen lichamelijke en psychische belasting, in relatie tot de omgeving.

De samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting is aanvankelijk niet zo duidelijk. De lichamelijke signalen worden dikwijls eerst genegeerd of verkeerd geïnterpreteerd. Als de klachten na verloop van tijd toenemen, levert medisch onderzoek niet veel op. Een duidelijk medische diagnose is vaak niet te stellen wat u een gevoel van onbegrip kan geven.

Mogelijk ervaart u dat u meer last heeft van pijn en vermoeidheid en dat u meer prikkelbaar en gespannen bent. Deze verschijnselen kunnen verband houden met bepaalde levensomstandigheden zoals: hoog ervaren werkdruk, conflicten, emotionele gebeurtenissen, relationele problemen, verlies van dierbaren of ernstige ziekteprocessen.
Indien deze omstandigheden langere tijd aanhouden kunnen ze uw evenwicht verstoren. Hierdoor neemt uw weerstand zowel fysiek als mentaal af en kunnen psychosomatische klachten ontstaan.

Psychosomatische klachten uiten zich in:
Lichamelijke klachten zoals:
∙ Extreme vermoeidheid.
∙ Zich niet kunnen ontspannen.
∙ Druk op de borst of hartkloppingen.
∙ Onverklaarde spier- en gewrichtspijn.
∙ Benauwdheid, moeite met ademhalen.
∙ Hoofdpijn, nek-, rug- en bekkenklachten.
∙ Onverklaarde maag, darm of buikklachten.

Dit is een verkrampt plekje in een spier dat naast lokale drukpijn ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt.

Psychische klachten zoals:
∙ Slecht of teveel slapen.
∙ Lusteloos zijn.
∙ Angstig en onzeker zijn.
∙ Moeite met concentratie.
∙ Algeheel gevoel van onbehagen.
∙ Somber zijn en veel piekeren.
∙ Prikkelbaar, onrustig of gejaagd zijn.
∙ Overmatig eten, alcohol-, roken- en medicijngebruik.
∙ Niet meer kunnen genieten en ontspannen.
∙ Geen zin in seks of dwangmatig met seks omgaan.

Kortom… u bent uit balans

Hoe komt u weer in balans?
De therapie wordt door een bij het KNGF in het kwaliteitsregister geregistreerde psychosomatisch fysiotherapeute gegeven. Zij werkt volgens het biopsychosociale model. Dat houdt in dat naast de lichamelijke klachten ook psychologische en sociale aspecten, bij de behandeling betrokken worden.

Het eerste gesprek is dan ook gericht op het vinden van de relatie tussen de lichamelijke klachten en de psychische gesteldheid. Afhankelijk van uw hulpvraag, het gesprek en het onderzoek, worden de doelen bepaald en wordt samen met u een therapieplan opgesteld. Er wordt van u een eigen inbreng en een actieve inzet verwacht in het herstel- en veranderingsproces.

De psychosomatische fysiotherapeut begeleidt u in het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning.

Het doel van de therapie kan zijn:

∙ Inzicht krijgen in het ontstaan en de gevolgen van de klacht.
∙ Veranderen van de factoren die de klacht in stand houden.
∙ Toepassen van ontspanning.
∙ Verbeteren van ademhaling of adempatroon door        lichaamsbewustwording.
∙ Verhogen van uw belastbaarheid.
∙ Aanvoelen en respecteren van lichamelijke en psychische grenzen.
∙ Inzicht krijgen met betrekking tot ziektebeleving en dagelijks functioneren.
∙ Op een andere manier leren omgaan met de klachten.
∙ Vertrouwen krijgen in het lijfelijk functioneren, waardoor zelfvertrouwen en zelfbeeld positief beïnvloed wordt.

Het complexe karakter van problematiek rond psychosomatische klachten kan vragen om een samenwerking met verwijzend arts of specialist, de psycholoog, de bedrijfsarts en andere disciplines.

De fysiotherapeut, die deze specifieke vorm van fysiotherapie geeft is Simone Kok.

Simone Kok

Psychosomatisch fysiotherapeut, algemeen fysiotherapeut

Medical taping

Het is een elastische tape in tegenstelling tot andere tapeproducten. Het bevordert de mobiliteit van gewrichten, door het stimuleren van spieren die het bewegen mogelijk maken...

Meer lezen

Manuele therapie

Manuele therapie is bedoeld voor klachten in het “bewegingsapparaat”, dat wil zeggen de wervelkolom en gewrichten in armen en benen. Klachten in de wervelkolom of ledematen ...

Meer lezen

Bekken fysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die gericht is op het behandelen van mensen met klachten in het bekken/bekkenbodemgebied. Zowel mannen...

Meer lezen

Kinderfysiotherapie

De kinderfysiotherapeut richt zich op kinderen en jeugdigen van 0-19 jaar. Een kind moet nog van alles leren. De meeste kinderen ontwikkelen zich op een natuurlijke manier...

Meer lezen

Psychosomatische fysiotherapie

De psychosomatische fysiotherapeut, heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van spanning- of stressgerelateerde klachten en onverklaarde pijn en vermoeidheid...

Meer lezen

Oncologie fysiotherapie

Deze vorm van fysiotherapie richt zich specifiek op het behandelen van belemmeringen in lichamelijk functioneren en bewegen ten gevolge van kanker en/of ten gevolge van de medische...

Meer lezen

Wilt u een afspraak maken of heeft u een vraag?

Certificering

Copyright © 2018 Balans Gezondheidscentra - All rights reserved
Realisatie impulsontwerpt.nl