Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten

Sporten tijdens je zwangerschap

Wil jij Fit blijven tijdens de Zwangerschap en Voorbereid de bevalling ingaan?

Als je zwanger bent en gewend bent te sporten, ontstaat vanzelf de vraag of het wel verstandig is om dat te blijven doen. Vroeger werd vooral verteld het rustig aan te doen, maar de nieuwe tijd brengt ook nieuwe inzichten!

Sporten is gezond, ook als je zwanger bent.

Met sporten zorg je ervoor dat je lichaamsgewicht niet meer toeneemt dan nodig. In je zwangerschap kom je ongeveer 10 kilo aan.Bewegen kan ervoor zorgen dat je niet te snel vocht vasthoudt, want het houdt je bloedsomloop en spieren actief. Ook als je niet aan sport hebt gedaan, is het nu een goed moment om te starten. Kies dan wel voor een veilige vorm van sporten zoals die bijvoorbeeld bij Zwanger, Fit & Voorbereid wordt aangeboden. Deze vorm staat onder professionele begeleiding van een bekkenfysiotherapeut.

Sport heeft ook een positief effect op je nog ongeboren kind. Rustige duursport is dan ook een fantastische voorbereiding op je laatste fase van je zwangerschap en je bevalling.

Kun je dan tijdens de zwangerschap zomaar beginnen/doorgaan met alle sporten?

Daarop is het antwoord: NEE!

Tijdens een zwangerschap wordt de lichamelijke belastbaarheid van de zwangere vrouw minder. Een zwanger lichaam reageert daardoor anders op sport en lichaamsbeweging dan gewoonlijk.

Gewrichtsbanden en -kapsel worden wat slapper door het hormoon relaxine. Hierdoor neemt de kans op overbelasten van gewrichten en spieren toe.

Door de groeiende buik verschuift het lichaamszwaartepunt; hierdoor verandert het evenwichtsgevoel en de belasting op de hoge en lage rug. Daarom zijn oefeningen die de houding corrigeren belangrijk.

De stofwisseling verandert tijdens de zwangerschap; een zwanger lichaam neemt sneller koolhydraten op. Door te intensief te sporten kan dit leiden tot een te lage bloedsuiker-spiegel.

Tijdens de zwangerschap versnelt de ademhaling; de conditie vermindert. Hierdoor kun je makkelijk(er) buiten adem raken tijdens het sporten, met name wanneer de inspanning te hoog is.

 Tijdens het sporten neemt de bloedtoevoer naar de spieren, longen en het hart toe omdat deze organen dan meer zuurstof nodig hebben om goed te werken. Wie zwanger is en te intensief sport, haalt als het ware teveel zuurstof weg bij de baarmoeder. Het is dan ook van  belang om dat niet te lang te laten duren.Tevens stijgt tijdens sporten de  lichaamstemperatuur. Daarom is het ook belangrijk om niet alleen voldoende te drinken tijdens het sporten, maar ook om niet te sporten in een zeer warme, vochtige omgeving.

Beoefen geen sport waarbij het risico aanwezig is van buikletsel, vallen of overbelasting van je gewrichten.

 

 

Waarom Sporten?

 Door te blijven sporten wordt:

  •  Je conditie onderhouden en/of verbeterd: je voelt je fitter en je krijgt meer energie.
  • Je spierkracht onderhouden en/of verbeterd; dit vermindert de kans op rug- en bekkenklachten en bekkenbodemproblemen.
  • Je bloedcirculatie verbeterd, waardoor klachten door stuwing verminderen.
  • Je houding verbeterd.
  • Het herstel na de bevalling gemakkelijker en sneller omdat het lichaam getraind is.

Maar ook de kans op zwangerschapssuiker (diabetes) wordt kleine r als je goed actief bent. Goed actief houdt wel in dat je een paar keer per week 30-40 minuten moet wandelen. Daarmee verhoog je je stofwisseling en verklein je de kans op zwangerschapsvergiftiging.

Sport dus veilig tijdens de zwangerschap!

Bewegen is gezond, maar overdrijf niet en beweeg onder deskundige begeleiding. Luister naar je lichaam! Aanpassing is belangrijk: als je harde buiken krijgt ben je te enthousiast bezig.

Hoe intensief/zwaar mag je trainen?

Dat is afhankelijk van de conditie die je al had toen je zwanger werd. Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan waaruit bleek dat het 3 tot 4 keer trainen gedurende 30-40 minuten bij 60% van je maximale hartslag voor de meeste vrouwen goed is. Maar natuurlijk moet je niet overdrijven en zul je naarmate je zwangerschap vordert, je de belasting van het sporten wat moeten afbouwen.

Welke Sporten wel/niet?

Dat zal afhangen van je eigen voorkeur maar ook van de lichamelijke mogelijkheden die je hebt. Er zijn natuurlijk wel wat beperkingen of ‘liever niet’-adviezen:’

  • Duiken, boksen en parachutespringen zijn nu even niet handig, evenals sporten op topsportniveau.
  • Trainen van rechte buikspieren zoveel mogelijk vermijden.
  • Wees voorzichtig met contactsporten, zeker op competitieniveau en in zijn algemeenheid met sporten waarbij een grote kans op blessures aanwezig is.
  • Sporten in groepsverband kan wel, maar deze dient wel aangepast te zijn.
  • Fietsen, wandelen, nordic walken en zwemmen zijn de meest veilige vormen van sporten.

Klik hier voor meer info over Zwanger, Fit & Voorbereid en hier voor meer info over Mama & Fit.

Meer informatie: arija.zeedijk@balans.mobi of 0184 - 41 49 42

Medical taping

Het is een elastische tape in tegenstelling tot andere tapeproducten. Het bevordert de mobiliteit van gewrichten, door het stimuleren van spieren die het bewegen mogelijk maken...

Meer lezen

Manuele therapie

Manuele therapie is bedoeld voor klachten in het “bewegingsapparaat”, dat wil zeggen de wervelkolom en gewrichten in armen en benen. Klachten in de wervelkolom of ledematen ...

Meer lezen

Bekken fysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die gericht is op het behandelen van mensen met klachten in het bekken/bekkenbodemgebied. Zowel mannen...

Meer lezen

Kinderfysiotherapie

De kinderfysiotherapeut richt zich op kinderen en jeugdigen van 0-19 jaar. Een kind moet nog van alles leren. De meeste kinderen ontwikkelen zich op een natuurlijke manier...

Meer lezen

Psychosomatische fysiotherapie

De psychosomatische fysiotherapeut, heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van spanning- of stressgerelateerde klachten en onverklaarde pijn en vermoeidheid...

Meer lezen

Oncologie fysiotherapie

Deze vorm van fysiotherapie richt zich specifiek op het behandelen van belemmeringen in lichamelijk functioneren en bewegen ten gevolge van kanker en/of ten gevolge van de medische...

Meer lezen

Wilt u een afspraak maken of heeft u een vraag?

Certificering

Copyright © 2018 Balans Gezondheidscentra - All rights reserved
Realisatie impulsontwerpt.nl